Alexanders prao på ICA

Tack vare vårt samarbete med ICA

Alexander fick möjlighet till praoplats genom AjaBajaCancers samarbete med ICA Nära Åkanten

ICA Nära Åkanten och ICA-handlaren Joakim Larsson har sedan 2020 varit engagerad i AjaBajaCancers arbete för att stötta familjer som lever med barncancer. Sedan 2021 har AjaBajaCancer ett projekt tillsammans med ICA Stiftelsen. ICAre AjaBajaCancer som bland annat möjliggör att lokala ICA-handlare runt om i landet kan stötta drabbade familjer i sin närhet med presentkort på mat. Redan innan ICAre-projektet tog sin början kom Joakim i kontakt med Gustav som drabbats av leukemi och hans familj som bor i närområdet. Han hjälpte familjen med presentkort på mat, matvaror och glass.  Idag är Gustav färdigbehandlad för cancer men familjen har haft fortsatt kontakt med Joakim. Alexander, Gustavs storebror som idag är 15 år och precis gått ut 8:an har gjort sin prao i butiken under våren.

Alexander berättar: 

Vi kom i kontakt med Joakim eftersom min lillebror fick leukemi under hösten 2019. Under hans behandling har ICA Nära Åkanten och AjaBajaCancer hjälpt oss med mat och annat för att hjälpa oss som familj. Då kom det upp att jag ska göra praktik och om jag var intresserad fanns möjligheten att göra den på ICA Nära Åkanten. När det väl närmade sig start så ringde jag själv upp dem och frågade om det fanns platser kvar.”

Alexander hade flera olika arbetsuppgifter som att plocka upp och fronta varor, rengöra kylar, bygga om gavlar samt hyllvård. Han fick även hjälp kunder som behövde hjälp i butiken och frågade var varor fanns. Alexander uppskattade praktiken och det roligaste enligt honom var att få träffa nya människor. Förhoppningsvis kan Alexander få möjlighet till sommarjobb när han har åldern inne. ”Det var självklart när Alexander ringde att han skulle få komma och prova på att jobba med oss i butiken. Jag minns själv hur det var när jag var 15 år och praktiserade för första gången i min lokala ICA-butik, det var spännande och jag kan stämma in med Alexander att träffa nya människor är nog det bästa med att jobba i ICA-butik” berättar Joakim. 

För Alexander har tiden på Åkanten varit viktig:

”Praktiken har betytt jättemycket för mig. Nu har jag gjort min första praktik och vet lite hur det är att arbeta i en butik. Om handledarutlåtandet är bra kan det vara starten till mitt första sommarjobb och jag kan tjäna mina första pengar nu när jag skaffat moped.”

Joakim berättar att Alexander gjorde en jättebra praktik: ”Det är mycket att lära sig på kort tid men de gjorde han bra. Denna sommar var det fullt för sommarjobb, men nästa sommar får vi se vad vi kan hitta på!”

Att vara syskon till ett cancersjukt barn kan vara väldigt tufft. Det är ofta fokus på det sjuka barnet och som syskon kan man känna sig åsidosatt. Alexander är glad att Gustav är färdigbehandlad idag:  ”Han ser ut som alla andra och de som inte vet om hans sjukdom kan aldrig gissa att han gått igenom en tuff leukemibehandling på 25 månader med massa sjukhusbesök.” Men som många andra syskon till cancersjuka barn så fanns en ovisshet och oro i vardagen: ”Under tiden han var sjuk, då fanns oroskänslan ibland för man visste aldrig om de behövde åka in till sjukhuset och mamma och pappa inte alltid kunde vara hemma.”

Joakim Larsson från ICA Nära Åkanten tillsammans med Alexander