AjaBaja-kompis

När ett barn drabbats av cancer innebär det ofta att barnet inte kan gå i skola/förskola som tidigare. Syskon hamnar i skymundan. Barnen kanske inte har möjlighet att träffa kompisar som tidigare eller genomföra sina fritidsaktiviteter. Och föräldrarna kämpar för att få ihop vardagen.  

För att försöka skapa nya relationer, en möjlighet till aktivitet och ge energi som behövs har vi inlett ett pilotprojekt i Värmland – AjaBaja-kompis. 

Vår ambassadör Rickard Wallin har tillsammans med vår styrelseledamot Andreas utvecklat AjaBaja-kompis. 

– Då jag själv har ett barn som är under aktiv behandling och vet vad jag kämpar med för att fortfarande vara pappan som ser mina barns, min frus och mina egna behov så var det som en blixt från klarblå himmel när idén om AjaBaja-kompis kom upp. Allt var så självklart att det här var något vi skulle spinna vidare på och utveckla. Tanken att familjerna ska behöva stå ensamma när dom som mest behöver det är helt utesluten. Att på ett eller annat sätt kunna möta det drabbade barnet och hela deras familj i form av föräldrar och syskon. Att kunna hänga med och se syskonet som fått kliva åt sidan när dennes bror/syster blivit sjuk, eller kunna ge mamman och pappan lite andrum – det är det som gör detta självklart. Tanken är att kunna göra detta till ett väl utarbetat koncept som vi kan implementera i hela Sverige så småningom, berättar Andreas.  

– Jag och Andreas har från våra olika perspektiv försökt komma på ett sätt att stötta familjerna som drabbats, där vi kan finnas till hands och underlätta den tuffa vardagen samtidigt som vi bygger relationer och ger glädje och energi att fortsätta kämpa. Meningen är att det ska vara enkelt både för familjerna och AjaBaja-kompisarna att hitta de former av stöd som är bäst för varje familj. Jag är mycket stolt över att få vara en del i detta projekt och hoppas det ska växa till något väldigt bra, berättar Rickard Wallin.  

Genomförande 

AjaBaja-kompis innebär att familjer i Värmland får möjlighet att träffa personer som är experter inom områden som barnen eller föräldrarna är intresserade av. Det kan handla om ishockey, fotboll, golf, bakning, spela gitarr, teater eller något annat. Mötena kommer vara fysiska, via videosamtal eller genom hälsningar. Allt kommer anpassas utifrån varje familjs situation och AjaBaja-kompisens möjligheter.  

Målsättning 

Barnen och föräldrarna ska få en möjlighet att träffa AjaBaja-kompisar utifrån deras intressen. Det blir ett tillfälle där man får en möjlighet att få ett avbrott i vardagen genom en rolig aktivitet eller möten med AjaBaja-kompisarna, skapa minnen och nya relationer för familjerna. Förhoppningen är att detta ska ge lite extra energi som behövs i den tuffa vardagen när barnen behandlas. 

AjaBaja-kompis är ett pilotprojekt i Värmland men faller det väl ut är vår ambition att kunna erbjuda AjaBaja-kompisar i hela landet. 

Intresseanmälan 

Fyll i en intresseanmälan om din familj vill träffa en AjaBaja-kompis.  

Om du har några frågor maila oss på kompis@ajabajacancer.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *