”Hela världen rasade samman över en dag”

Bianca var bara tre år när hon fick diagnosen leukemi. Det blev en stor chock för hennes familj som i början var säkra på att det var en dödsdom. Men tack vare sociala medier och kontakt med AjaBajaCancer och andra drabbade familjer fick de upp hoppet igen.

Bianca fick sin diagnos under pandemin. Hennes lillasyster Belle var väldigt liten vilket gjorde att familjen tvingades dela upp sig. En barnvakt till Belle var inte att tänka på så Helena, barnens mamma, fick stanna hemma medan Bianca och Belles pappa Marcus fick åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala för Biancas behandlingar.

  • Det var otroligt påfrestande att inte veta när man skulle ses igen, säger Helena.

Under Biancas behandling har hon fått höga doser kortison i perioder vilket påverkat aptiten.

  • I början av behandlingen när hon fick mycket kortison var det ju extremt mycket ätande och krav på vad som skulle serveras och det gällde dygnets alla timmar, säger Helena.

Genom AjaBajaCancer och projektet ICAre som är ett samarbete med ICA Stiftelsen har familjen fått kontakt med ICA Maxi Stormarknad Katrineholm och handlaren Emil Remröd. Genom kontakten har familjen bland annat fått presentkort på mat för att underlätta vardagen, vilket varit väldigt värdefullt för familjen.

När Emil blev kontaktad av AjaBajaCancer som berättade om Bianca och hennes familj ville han självklart hjälpa till på de sätt butiken kan.

  • Det är alltid tungt att höra att ett barn drabbats av cancer i vår närhet men genom AjaBajaCancer fick vi i alla fall möjlighet att stötta familjen. Det betyder mycket och vi gör vad vi kan för att underlätta vardagen för Bianca och hennes familj, säger Emil.

Biancas familj har förutom presentkort på ICA även tagit emot snacks från butiken som Bianca kunde ta med till Barnonkologen i Uppsala och ge till de andra inneliggande barnen. Helena berättar att Bianca var lite blyg när hon träffade Emil första gången men Bianca kommer mycket väl ihåg besöket och pratar ofta om det när de åker förbi butiken. Emil i sin tur berättar att det var otroligt gripande men också fint att få ett ansikte på Bianca när de sågs för att lämna över den stora lådan med snacks.

Idag äter Bianca som vilken fyraåring som helst trots att hon fortfarande får kortison fem dagar var fjärde vecka i samband med cytostatikabehandling. Men med en stor inkomstförlust varje månad på grund av vab samtidigt som både elpriser, bränsle och matkostnader ökar markant är det varit väldigt värdefullt med lite extra matpengar och aktiviteter för att ändå kunna unna sig och sätta lite guldkant på tillvaron, säger Helena.

Genom AjaBajaCancers projekt ICAre tillsammans med ICA Stiftelsen erbjuds familjer med barn under behandling att delta i digitala mataktiviteter. Familjerna får hem en matkasse från sin lokala ICA-butik med ingredienser till aktiviteten. Tillsammans via Teams kopplar sedan alla familjer upp sig och lagar mat eller bakar ihop med vägledning av en kock. Bianca har varit med och både bakat pizza och småkakor.

  • Bianca har uppskattat mataktiviteterna som AjaBajaCancer har anordnat. Det är en fin möjlighet att faktiskt göra något tillsammans och avsätta tid för det, säger Helena.

Tack vare Emil och ICA Maxi Stormarknad Katrineholm har familjen fått leverans av varor till de olika aktiviteterna Bianca har varit med på. För butiken har det varit en självklarhet att plocka ihop ingredienserna och köra hem de till Biancas familj. Emil menar att man som ICA-handlare inte ska tveka om man blir tillfrågad att vara med i AjaBajaCancers projekt ICAre.

  • Det är en självklarhet att vara med och stötta, säger Emil.

Läs mer om mataktiviteterna och ICAre som är ett samarbete med ICA Stiftelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *