ICAre AjaBajaCancer

ICAre AjaBajaCancer- projekt tillsammans med ICA Stiftelsen

AjaBajaCancer har under flera år delat ut presentkort på ICA till familjer med barn under behandling. 2021 inleddes ett samarbete med ICA Stiftelsen genom projektet ICAre AjaBajaCancer som fortsatte under 2022. Totalt under de här två åren har 500 familjer fått del av presentkort, fått stöttning av den lokala ICA-handlaren, 320 stycken ICAre-påsar delades ut till de sex barncancercentra i Sverige och sex mataktiviteter har genomförts. 

– AjaBajaCancer är ett engagemang som vi på ICA Stiftelsen är väldigt stolta över. Vi är glada över att projektet nu övergår i ett treårigt partnerskap. AjaBajaCancer finns där för familjer vars tillvaro helt vänds upp och ner och vi är glada över att vårt samarbete kan bidra till att ge familjerna stöd och en liten guldkant i den tuffa vardagen, säger Peter Hägg generalsekreterare ICA Stiftelsen. 

ICA Stiftelsen har beslutat att vårt projekt ICAre övergår till ett projekt under 2023-2025 vilket innebär att vi tillsammans med alla butiker kan fortsätta stötta familjerna. Det finns några nyheter för 2023 – vi kommer ge familjerna möjlighet att uppleva Melodifestivalen på plats eller få en Musikfestenväska till sjukhuset eller hem. Vi kommer genomföra fem digitala mataktiviteter där 30 familjer kan delta vid respektive tillfälle och i början av året kommer vår receptsamling publiceras för att underlätta för familjerna. Presentkort eller matkassar från familjernas lokala ICA-butik kommer fortsättas delas ut till alla familjer med barn under behandling för cancer. ICAre-påsarna kommer fortsätta att delas ut och vi hoppas att flera familjer kommer få kontakt med sin lokala ICA-butik.

Både innan och under projektet har flera ICA-butiker stöttat familjer: ICA Maxi Häggvik har skänkt presentkort vilket har gett extra hjälp till flera familjer. ICA Nära Åkanten har kontakt med en familj i butikens närhet där de skapat en fin relation och kört hem matkassar. ICA Supermarket Rimbo har skänkt råvaror till AjaBaja Golfen som syftar till att samla in mer pengar till familjerna. Genom projektet 2021-2022 har 344 handlare engagerat sig på olika sätt och vi hoppas att flera handlare vill underlätta vardagen för familjer i sin närhet under 2023.

– Jag känner väldigt starkt för AjaBajaCancers viktiga arbete och är stolt över att projektet möjliggör direkt stöttning till de drabbade familjerna från den lokala ICA-handlaren, säger Peter Hägg ICA Stiftelsens tf generalsekreterare.

ICAre-påsarna innehåller grundläggande hygienartiklar till föräldrarna och delas ut på landets barncancercentrum för att underlätta på sjukhuset när allt fokus är på det sjuka barnet.  

– När vi kommit in akut till sjukhuset har jag vid flera tillfällen glömt tandkräm, schampo, borste och andra hygienartiklar. Då har jag fått lösa situationen på bästa sätt tex genom att tvätta håret med sjukhustvålen tills någon kunde komma förbi och lämna sakerna jag behövde. Vår förhoppning är att ICAre-påsen kommer underlätta denna svåra tid för föräldrarna när allt fokus är på barnet, säger Ellinor Stattin en av AjaBajaCancers grundare.

Läs mer om biljetter till Melodifestivalen

Läs mer om Musikfesten väskan

Läs mer om våra mataktiviteter

Vill din familj få presentkort från din lokala ICA-handlare? Nominera gärna andra familjer. Alla familjer med barn under behandling för cancer får presentkort.

Läs pressmeddelande för 2022

Läs pressmeddelande 2021

Läs om när handlaren Thomas i Bromölla träffade Texaz familj

Läs om påskharen som överraskade Ture och Saga

ICA Maxi Stormarknad Häggvik har stöttat familjer i flera år

ICA Nära Åkanten stöttar familjer i sin närhet

”Att vi får en matkasse är fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *