ICAre AjaBajaCancer

ICAre AjaBajaCancer- projekt tillsammans med ICA Stiftelsen

AjaBajaCancer har under flera år delat ut presentkort på ICA till familjer med barn under behandling. 2021 inleddes ett samarbete med ICA Stiftelsen genom projektet ICAre AjaBajaCancer som fortsätter fram till och med 2025. Totalt under de första tre åren har 854 familjer fått del av presentkort, fått stöttning av den lokala ICA-handlaren, 571 stycken ICAre-påsar delades ut till de sex barncancercentra i Sverige och elva mataktiviteter har genomförts. 129 familjer har fått uppleva Melodifestivalen på plats och 733 säckar för en godare Musikfest har delats ut.

– AjaBajaCancer är ett engagemang som vi på ICA Stiftelsen är väldigt stolta över. Vi är glada över att projektet nu övergår i ett treårigt partnerskap. AjaBajaCancer finns där för familjer vars tillvaro helt vänds upp och ner och vi är glada över att vårt samarbete kan bidra till att ge familjerna stöd och en liten guldkant i den tuffa vardagen, säger Peter Hägg generalsekreterare ICA Stiftelsen. 

ICA Stiftelsen har beslutat att vårt projekt ICAre övergår till ett projekt under 2023-2025 vilket innebär att vi tillsammans med alla butiker kan fortsätta stötta familjerna. Det finns några nyheter för 2024 – vi kommer ge familjerna möjlighet att vara med på förfest inför Melodifestivalen. Vi kommer genomföra tre fysiska mataktiviteter förutom fem digitala mataktiviteter. Presentkort eller matkassar från familjernas lokala ICA-butik kommer fortsättas delas ut till alla familjer med barn under behandling för cancer. ICAre-påsarna kommer fortsätta att delas ut och vi hoppas att flera familjer kommer få kontakt med sin lokala ICA-butik. Vi har även uppdaterat vår receptsamling vid årsskiftet, se här.

Både innan och under projektet har flera ICA-butiker stöttat familjer: ICA Maxi Häggvik har skänkt presentkort vilket har gett extra hjälp till flera familjer. ICA Nära Åkanten har kontakt med en familj i butikens närhet där de skapat en fin relation och kört hem matkassar. ICA Supermarket Rimbo har skänkt råvaror till AjaBaja Golfen som syftar till att samla in mer pengar till familjerna. Genom projektet 2021-2023 har ca 470 handlare engagerat sig på olika sätt och vi hoppas att flera handlare vill underlätta vardagen för familjer i sin närhet under 2024.

– Jag känner väldigt starkt för AjaBajaCancers viktiga arbete och är stolt över att projektet möjliggör direkt stöttning till de drabbade familjerna från den lokala ICA-handlaren, säger Peter Hägg ICA Stiftelsens tf generalsekreterare.

ICAre-påsarna innehåller grundläggande hygienartiklar till föräldrarna och delas ut på landets barncancercentrum för att underlätta på sjukhuset när allt fokus är på det sjuka barnet.  

– När vi kommit in akut till sjukhuset har jag vid flera tillfällen glömt tandkräm, schampo, borste och andra hygienartiklar. Då har jag fått lösa situationen på bästa sätt tex genom att tvätta håret med sjukhustvålen tills någon kunde komma förbi och lämna sakerna jag behövde. Vår förhoppning är att ICAre-påsen kommer underlätta denna svåra tid för föräldrarna när allt fokus är på barnet, säger Ellinor Stattin en av AjaBajaCancers grundare.

Vill din familj få presentkort från din lokala ICA-handlare? Nominera gärna andra familjer. Alla familjer med barn under behandling för cancer får presentkort.

Ansökan Aktiviteter

*” anger obligatoriska fält

Adress*
Intresserad av*
Max filstorlek: 500 MB.
Samtycke*
För att kunna ge hjälp behöver AjaBajaCancer ditt samtycke till att behandla personuppgifter.